Rillend door de bergen
Door: Sander
Blijf op de hoogte en volg Sander
10 Juli 2009 | Peru, Arequipa
Afgelopen maandag zijn we met een busje naar Nazca gegaan, een aardige reis van ongeveer een uurtje of 8. De bus was best goed te doen. We konden zelfs kijken naar een of andere spaans ingesproken film. Niet dat daar veel van te volgen was. De buschauffeur had namelijk zijn favoriete peruaanse cd opgezet en vond het zo af en toe ook nog de moeite waard om een stukje mee te zingen of te fluiten. Als hij daar de tijd voor had in ieder geval want zo af en toe was hij ook behoorlijk druk met het uitschelden van al het verkeer wat voor hem zat. De reis zelf werd steeds mooier. Eerst was het vooral erg droog woestijnachtig landschap wat we zagen maar er kwamen steeds meer bergen voorbij en smalle weggetjes om de bergen heen.
Eenmaal in Nazca was het guesthouse waar we heen wouden nog op geen minuut afstand van het busstation. ´s Avonds hebben we een (zeer lokale) pizza gehad, lang leve het westerse voedsel! In Nazca is de grote happening om met een klein gammel vliegtuigje over de Nazca lines te vliegen. Dat zijn allemal tekens van dieren en figuren die op de een of andere manier op de grond gemaakt zijn. Niemand weet hoe dit is gemaakt. Op weg naar het gammele vliegtuigje ontmoetten we een aantal andere reizigers die dit ook in gingen doen. Na een aantal keer een handtekening te hebben gezet dat we dit geheel op eigen risico doen mochten we het vliegtuig in. Tja.. hoe het was? De eerste 10 minuten waren erg mooi, erg apart om al die figuren midden in de woestijn zo van bovenaf te zien. Daarna begon ik aan alle kanten te zweten en voelde me zo duizelig dat het het beste was mijn ogen dicht te doen. Beetje jammer als je net boven zoiets moois vliegt maar het is niet anders. Roland had er minder last van en gelukkig hebben we de foto´s nog! Ik was overigens geen uitzondering, veel mensen die we spreken kotsen na 10 minuten het hele vliegtuigje onder. De middag hebben we met een mannetje uit Nieuw Zeeland nog wat andere dingen in Nazca bezocht. We zouden rond middenacht alweer met een busje naar de volgende bestemming, Araquipa, vertrekken. Om de tijd te doden zijn we ´s avonds nog naar een klein museumpie geweest. Het leek meer op een groot uitgevallen huis. Je moest ook eerst ergens aanbellen voordat je naar binnen mocht.
Die nacht dus met de bus, die uiteraard ruim een uur later vertrok dan aanvankelijk de bedoeling was. De volgende ochtend bevonden we ons op een of ander bezinestation. Het bleek dat er een grote staking aan de gang was en voor ons zagen we een grote groep Peruanen die absoluut niet van plan waren om ook maar een busje door te laten. Dus dat werd erg lang wachten. Vervelend voor iedereen behalve voor het ijsco-mannetje die toevallig ter plaatse was. Die zette zijn radio aan en verkocht het ene ijsje na het andere. Hij had ongetwijfeld nog nooit zo´n goede dag gedraaid. Ruim 5 uur later konden we weer verder langs een hoop politie mannetjes die ervoor moesten zorgen dat onze bus er heel door kwam. Enkele uren later kwamen we aan in Araquipa. We kwamen in een guesthouse aan die werkelijk onwijs primitief is maar zo geweldig. We slapen in een slaapzaal met enkele andere reizigers en er is zelfs een douche die als je enkele minuten geduld hebt ook nog warm water geeft. In het guesthouse zit onder andere ook een zwiters meisje waar we veel mee optrekken en die bijzonder goed spaans kan wat wel makkelijk is. Araquipa blijkt een bijzonder toeristisch stadje te zijn waar veel backpackers langsgaan om een trekking in de bergen te doen. Uiteraard zijn wij dat als Hollandse bikkels ook van plan. We moeten alleen allebei wel even wennen aan het hoogteverschil hier (Araquipa ligt veel hoger dan Nazca). En zo was ik de volgende dag zo verkouden dat ik hele bergen kapot zou niezen en voelde Roland zich niet helemaal 100.
Terwijl Roland in het guesthouse wat probeerde te aclimatiseren (schrijf ik dat goed) ben ik met de zwitser de markt op geweest. Echt een geweldige markt om te zien. Op een bepaalde plek kon je uit 100´en soorten fruit kiezen en dat werd er een sappie van gemaakt. Erg lekker! We hebben er dus flink wat onbekend fruit ingeslagen en wat brood wat we ´s middags weer hebben opgegeten. ´s Middags zijn Roland en ik de stad ingeweest en hebben de ¨Colca Trekking¨ geboekt. We vertrekken komende nacht om 3.30! Pffff 3.30! Ben al niet zo´n held als het om vroeg opstaan gaat dus dit gaat wel een lastige worden, maar ja je moet er wat voor over hebben. De rest van de middag hebben we een hoop spullen gekocht. De avonden en nachten zijn hier namelijk behoorlijk koud. Het viel me in de loop van de dagen op dat ik steeds meer aan heb. In de middag is het overigens juist erg warm. Maar zodra de zon onder is heb ik een t-shirt, trui, vest en jas nodig om het nog enigzins warm te krijgen. Verder had ik nog wat bergschoenen nodig en Roland een jas en zijn we dus nu helemaal klaar om de hoge bergen van Peru te gaan beklimmen.
Gisteravond zijn we met de zwitserse uit geweest en uiteindelijk beland in een klein peruaans cafe´tje. Dat was erg gezellig. In de loop van de avond kwam er zelfs nog een bandje optreden. Dat leek overigens niet erg gepland. Er kwamen gewoon wat mannetjes binnen met een gitaar, een flinke versterker een een vrouw met een microfoon en zingen maar! Wel leuk om hier zo bij te zijn.
Vandaag doen we eigenlijk vrijwel niets, wat tijdens een vakantie zeker ook niet verkeerd is. Ik bereid me psychisch voor op het vroege opstaan van morgen en probeer de zwitserse te leren schaken. We hebben net in de stad ergens wat gegeten waar Roland het voor elkaar kreeg om een cheeseburger zonder cheese te bestellen, klasse!
O ja langzaam maar zeker blijven er wat meer spaanse woorden hangen. Gelukkig spreken ze hier, door al die toeristen die hier komen, ook nog wel een beetje engels. Zo af en toe gooi ik er een spaans woord of zinnetje uitje maar wordt dan ook nog wel eens raar aangekeken dus moet blijkbaar nog een beetje oefenen. Het is hier ook mogelijk om een spaans lesje te volgen dus wie weet doe ik dat nog wel.
Morgen begint dus ons grote avontuur door de bergen dus als we dat overleven dan zullen we over een klein weekje kunnen vertellen hoe het geweest is!
Werkse daar!
PS ELLY EN RYAN
Michael Jackson was hier zeker ook veel op tv afgelopen week. Zelfs de Peruaanse Michael Jackson zagen we voorbij komen
10 Juli 2009 - 19:23
Annemarie:
Heej Brothers,
Kijk aan weer veel gedaan en meegemaakt dus..geweldig weer te lezen. Jaja dat wordt vroeg opstaan he!!! (hahhaha dat ben je toch wel gewend SANDER!!!!
Veel plezier op jullie avontuur in de bergen.
Greetz Annemarie
10 Juli 2009 - 19:51
Lejo En Paulien:
Ha die San en Roel,
Jullie zullen wel geoefend worden in het wachten!!!! Maar Sander, jij was het toch al wel gewend in India? Wij geloven best dat zo'n gammel vliegtuigje ook niet alles is, maar goed dat jullie foto's hebben. Die zal Roland dan wel gemaakt moeten hebben. Goed gedaan jochie. Wij wensen jullie heel veel plezier en doorzettingsvermogen in de bergen. Succes allebei. -
10 Juli 2009 - 19:56
Elly En Ryan:
Ha, ha, ha, ha. Moeten vreselijk lachen om wat jullie meemaken. Jullie zijn me wel een stelletje. Er wordt hier in Nederland al geklaagd door de peruaanse ambassade over rare nederlanders op vakantie in hun land!! Twee blonde mannen die een cheeseburger zonder kaas willen en die niet vroeg kunnen opstaan.... Hoop dat het niet erger wordt ;-) Wij hebben nu ook vakantie en dat voelt heerlijk!!! Hoop dat er geen klachten komen over zwakke nederlanders in de bergen van Peru, anders moeten wij nog langskomen om de zaak weer te beslechten... (hmmm klinkt niet eens zo slecht). See you, Elly -
10 Juli 2009 - 20:10
Nienke:
Oh Wat klinkt dit allemaal goed, man! Ik ben hélémáál niet jaloes of zo........
Geniet ervan en zie heel graag je foto's als je weer terug bent!
Groetjes -
11 Juli 2009 - 08:24
Joopy:
Hallo stelletje amateurs. Ik ben met mijn team ook ooit eens in Peru geweest maar daar was iedereen op het vliegveld al hondsberoerd. Toen zijn we maar weer terug gegaan. Succes. Jullie collega Joop -
11 Juli 2009 - 08:26
Elrik En Linda:
Dag broers. Lachen hoor de avonturen van Sanny en Rolly. Gelukkig voor jullie is het sinds jullie uit Nederland weg zijn hondeweer!Dus blijf daar nog lekker even plakken en houd ons op de hoogte van de belevenissen. Veel plezier Elrik, Linda en de Zoo -
11 Juli 2009 - 10:45
Anita:
Net terug van mijn werk en dan jullie avinturen lezen. Daar knapt een mens van op.
Als je hier in Nederland wilt vliegen moet je trouwens ook al formulieren ondertekenen hoor. -
11 Juli 2009 - 15:36
Opa En Oma:
Ha jongens,
Zitten bij Elly en Ryan aan de snijbonen. Hebben genoten van jullie stukje. Tjonge wat maken jullie veel mee! En jullie schrijven zo leuk. Pas goed op jezelf. We willen jullie wel graag gezond weer terug zien om van jullie verhalen te genieten.
Dikke knuffel, opa en oma -
12 Juli 2009 - 13:21
Freek En Geesje:
buenos dias,
wat een schitterend verhaal. Doet ons denken aan een paar komieken van vroeger, jawel, Stan en Ollie.
Toch goed te lezen dat er nog streken op de wereld zijn, waar mensen nog niet helemaal in de ban zijn van de tijd. Zijn zeer benieuwd naar jullie foto's. Vergeet de condors niet te ... fotograferen.Voeren mag natuurlijk ook vanuit een gammel toestel. (ha ha)
Wil wel een keer met jullie mee, wie weet, heb een idee en al een kandidaat. Mischien nog een keer voor later. hebben we het nog wel een keer over.
Hrtelijke groeten van Freek en Geesje. -
13 Juli 2009 - 14:28
Joke En Rien:
Hoi jongens,
Heel goed om jullie verhalen te lezen.Zeker fijn om over jullie vlucht te lezen als jullie alweer veilig op de grond staan.Zo'n trail lopen lijkt me een geweldige ervaring. Wij zijn net terug van een week wandelen in ons geliefde Duitsland, maar de eerste dagen hadden we behoorlijk last van onze kuiten. Nu zijn jullie natuurlijk fris, jong en fruitig dus dat zal vast meevallen.
Eten de mensen daar ook veel kip?Da's toch Sanders lievelingseten in den vreemde. Pas goed op elkaar en we zien jullie volgende mail met spanning tegemoet.Veel liefs van ons. -
13 Juli 2009 - 17:53
Maaike:
Hey San en broer..
Wat geweldig toch wat jullie weer allemaal mee maken!! Na je vakantie tijdens onze ex wilpwerkers roddel date moet je je foto's maar laten zien!!
Ben benieuwd hoe het in de bergen was.... ik zal het vast lezen in het volgende verhaal..
Veel plezier nog en genietse!!
groetjes -
14 Juli 2009 - 18:38
Piet:
Joop je moet de groeten hebben van je ex arsenal spelers Palacios en Solano!! -
15 Juli 2009 - 04:34
Anoek:
Hey Sander en Roland!
Jawel, ik heb mezelf zover gekregen om toch een keer te lezen hoe het jullie vergaat in Peru. Klinkt goed! Misschien moet ik daar toch maar een keer een kijkje nemen :-).
Ik ben in Kathmandu alles aan het afbouwen en aan het wachten op Sulo zijn visum. Hopelijk gaat het allemaal snel duidelijk worden.
Heel veel groeten en succes met de trekking.
Anoek