Geheim wereldwonder
Door: Sander
Blijf op de hoogte en volg Sander
21 Juli 2009 | Peru, Cusco
In Puno hebben we Lake Titikaka bezocht. Dit meer staat bekend als het grootste zoetwatermeer ter wereld en er zijn enkele eilandjes gemaakt van een soort riet waardoor ze als ze het ware zo rond kunnen dobberen als het nodig is, handig als je boodschappen wil doen! We waren al gewaarschuwd dat de tour zwaar toeristisch zou zijn. Dat bleek ook het geval te zijn. We zaten in een boodje met een zooi toeristen allemaal met hun camera en maar foto´s schieten. Verder een vrolijke gids die onze groep tot ¨Happy Bruno group¨ bombardeerde.Tuurlijk het was leuk om gezien te hebben maar daar is alles ook wel mee gezegd. ´s Middags was er een lunch en werd er een traditionele dans gedaan. Uiteraard moest er iemand mee dansen en uit een man of 30 was Roland de gelukkige, wat heb ik gelachen.
De dag daarna de bus gepakt naar Cusco waar Hatsjoe Pitjoe (ok Machu Pichoe) in de buurt ligt. We hadden een wat luxere toeristenbus die vol bleek te zitten met een georganiseerde toeristengroep. Dat was toch even wennen. Ineens totaal ander volk om je heen dan dat je gewend bent. ¨Het gordijntje moet iets dicht vanwege de hete zon, maar niet te ver want dat bederft mevrouws uitzicht¨ ¨Een raampje mag open voor wat frisse lucht maar niet te ver vanwege de tocht¨. Geef mij dan toch maar scheldende buschauffeuren en half vervallen bussen! Maar goed we hebben het overleefd.
Cusco is een stuk duurder dan de eerdere plaatsen waar we zijn geweest. Zal wel komen door de gigantische hoeveelheid toeristen die allemaal naar Cusco komen om vervolgens een trekking te maken richting Machu Picchu. Voor een soepie moesten we bijvoorbeeld al bijna 3 euro betalen, belachelijk toch! Gelukkig vonden we na een tijdje een restaurantje vlakbij ons guesthouse waar de prijzen na mijn hart zijn. Voor gehele maaltijd inclusief wat drinken waar we een euro kwijt. Helemaal geweldig dus, hoewel toen we er laatst ´s avonds wouden eten werden we door de beste ober vriendelijk verzocht een ander eettentje op te zoeken omdat hij het gigantisch druk had.
Afgelopen zaterdag hebben verder vrij weing gedaan (waar we goed in zijn) behalve dan een tocht geboekt richting Machu Picchu. Genoeg touroperaters die dat aanbieden en ze proberen ons allemaal te overtuigen dat ze toch echt het beste zijn! Uiteindelijk een trekking geboekt van 3 dagen en 2 nachten. Zondag zijn we daarmee begonnen. De eerste dag zou bestaan uit een stukje fietsen door de bergen op een mountain bike. Nou, we zijn erachter gekomen waarom ze een mountainbike ook alweer zo noemen. We startte op zo´n 4000 meter hoog om binnen enkele uren zo´n 3km te dalen. Echt dood eng aan het begin! Qua fietsen hoef je weinig te doen, de berg af ga je vanzelf. Maar je moet wel zeer goed uitkijken dat je niet de bocht uitvliegt of tegen een tegemoetkomend busje aanknalt. Ik had echt even een half uur nodig voordat ik het leuk begon te vinden. Het uitzicht is immers geweldig als je van de berg afroetsjt. We zaten in een leuk groepie met wat fransen en een australiër. Later werd het fietsen wat lastiger aangezien de weg veranderde in een zand- steenweg. Maar we hebben het overleefd. Totaal uitgeput waren we wel. In het hostel waar we zaten zou een warme douche zijn, maar dat bleek toch iets anders te liggen. Het was een electrische douche en zodra je een knoppie aanraakte kreeg je een flinke schok door je sodemieter. Waarschijnlijk zou je het daar dan warm van moeten krijgen want de douche bleef verder koud.
De 2e dag zouden we aansluiten bij een andere groep. De meeste groepen gaan 4 dagen en wij hadden er 3, vandaar. ´s Ochtends om 6.00 uur zouden we een taxi ons brengen naar het dorpje waar de andere groep was. De taxi bracht echter niet alleen ons, dat zou wel zonde zijn van al die ongebruikte ruimte in een taxi. Dus werden er naast ons nog 2 Peruanen gepropt en een 3 stuks in de achterbak. Daar gingen we dus in een overvolle taxi langs smalle bergweggetjes en met een taxi die er behoorlijk de vaart in had. Na een uurtje sloten we aan bij onze nieuwe groep. Die dag een hoop moeten wandelen en ´s middags een berg beklommen om alvast van een afstandje Machu Picchu te zien. Een behoorlijk zware tocht weer, nog even en ik kan geen berg meer zien!
Vanmorgen moesten we om 3.00 uur ´s nachts opstaan om zo vroeg bij Machu Picchu aan te komen en de zon daar te zien opkomen. Waarom toch altijd dat vroege opstaan hier? In een normale werkweek kan ik nog meer uitslapen dan tijdens mijn vakantie!! Ook nu weer een flinke tocht de berg op om een kleine 2 uur later voor de ingang van Machu Picchu aan te komen. Het is echt waanzinnig om Machu Picchu zo tussen de bergen te zien liggen en de zon langzaam te zien opkomen. Na de zonsopgang hebben we een rondleiding met een gids gehad en daarna zelf nog wat rondgelopen. Je kon er ook nog weer een andere berg gaan beklimmen, maar no way dat wij dat nog gingen doen. Na het meeste wel gezien te hebben zijn we weer helemaal naar beneden gegaan en hebben ons net volgepropt met een flinke hamburger. Vanavond gaan we met een treintje weer terug naar Cusco.
Dat was het weer even voor nu. Ben nog bezig met een stukkie met wat algemene info over het leven hier (de busjes, onze fellow-reizigers en de prijzen), maar dat komt de volgende keer wel weer!
O ja nog steeds geen cavia naar binnen gewerkt aangezien zo´n gebraden beest in Cuscu ruim 2 keer zo duur is! Kan ik dr net zo goed een in de dierenwinkel halen! Waarschijnlijk als we weer terg zijn in Lima...
PS ANOEK
Is alles gelukt met visum enzo? Waarschijnlijk tegen de tijd dat wij weer terug zijn stappen jullie net het vliegtuig in, succes alvast!
21 Juli 2009 - 20:38
Lejo En Paulien:
Ha bikkels,
Goh, wat een avonturen beleven jullie samen. Wij wisten trouwens niet dat Roland zo goed kon dansen. Maar goed dat ze hem er uit gepikt hadden. Kon hij het mooi demonstreren. Toch wel foto's gemaakt, Sander....En dat vroege opstaan, ach alles went toch???? En jullie zijn weer een ervaring rijker met die zonsopgang. Veel plezier verder. -
22 Juli 2009 - 08:43
Rien En Joke:
Hoi reizigers,
Heerlijk om weer van jullie te lezen en vooral om na afloop te lezen van zo'n mountainbike tour.Jullie conditie zal aan het eind van deze vakantie zo goed zijn dat je die met een kleine inspanning zo houdt. (Dam tot dam loop samen?)Wij weten best dat Roland goed kan dansen.Vooral zijn ritmegevoel en buikdansacts( mag ik dat zeggen)waren wereldberoemd aan het Stoevelaar :)
Wij zijn net terug van een paar dagen Wagenborgen in het huis van Freek en Geesje.Ook Oost Groningen heeft zeker z'n charme! De komende week zal het hier nog veel regenen al zijn de temperaturen wel goed, maar....tegen dat jullie arriveren op Schiphol dan komt de zomer weer terug (dat laatste stukje is een citaat van Erwin Krol)Veel plezier daar nog en liefs van jullie pa en ma. -
22 Juli 2009 - 18:18
Miranda:
hey sander leuk om weer wat van je te lezen ik ben benieuwd naar julie foto,s en je weet het he geen cavia eten want ik doe je wat als je terug bent!! fijne vakantie nog he grt mi -
22 Juli 2009 - 18:39
Anita:
Vakantiegroet vanuit ons vakantiehuis in Makkum met uitzicht op het ijsselmeer en voorzien van alle denkbare luxe ( sorry heren). -
22 Juli 2009 - 21:27
Ena En Dick:
wij zijn net weet terug van de Dominicaanse, onze vakantie wel "iets" minder avontuurlijk dan jullie vakantie maar wij hebben het goed ghad. wat kan jij leuk schrijven heb ervan genoten. Geniet er nog van en de groetjes van ons. -
23 Juli 2009 - 07:29
Elrik En Linda :
Ha broer(s)
Ja weer mooie dingen gezien, enne 3 pleurie voor een soepje valt best mee hoor!!!Ha geniet ervan en tot snel!
Aju -
24 Juli 2009 - 10:27
Marlies:
hey Sander,
wat heerlijk toch om jullie verhalen te lezen!!!! Echt super!
Geniet nog even, want voor je t weer begint t normale leventje weer....
groetjes Marlies