Dierentuin in het wild - Reisverslag uit Moshi, Tanzania van Sander - WaarBenJij.nu Dierentuin in het wild - Reisverslag uit Moshi, Tanzania van Sander - WaarBenJij.nu

Dierentuin in het wild

Door: Sander

Blijf op de hoogte en volg Sander

30 September 2010 | Tanzania, Moshi

Eindelijk weer tijd om achter internet te kruipen. Helaas hadden ze midden in de wild-life parken geen computers dus ik heb weer even moeten wachten voordat ik in de bewoonde wereld was. Een hoop mee gemaakt en vooral gezien de afgelopen week

Vorige week woensdag ben ik met een bus van Dodoma naar Arusha gegaan. Ik had verwacht dat het een uurtje of 7 zou duren om in Arusha te komen, maar hoorde al snel dat het 10 uur zou zijn. Uiteindelijk zat ik bijna 15 uur opgepropt in de bus voordat ik in Arusha aankwam. Was werkelijk helemaal gebroken toen ik aankwam, was blij dat ik me nog kon bewegen :)
De volgende dag heb ik Arusha verkent en heeft een Tanzaniaans mannetje mij de Massai markt laten zien. Best bijzonder want hier kon je koeien, geiten of als je het echt graag wou een ezeltje kopen. Dus als er iemand interesse heeft..let me know!
Ik had een vrij primitief guesthouse in Arusha. Hele kleine kamertjes, maar wel met prima bedden en zelfs warm water, wat een luxe! Dacht de volgende dag mooi even uit te kunnen slapen naar de lange busrit, maar dat wou niet. Vlak boven mijn kamer zat het restaurantje en laten ze nou net die ochtend dat ik daar was besloten hebben de boel te gaan betegelen. Ik werd dus vanaf een uurtje of 7 letterlijk mn bed uitgedrild! Had ik in ieder geval nog wel wat aan de dag :)
Op vrijdag heb ik de groep ontmoet waarmee ik op safari ging. Een leuke, afwisselende groep met een wat jonger stelletje, 2 wat ouderen en ikke! Het guesthouse waar we die nacht bleven was veel luxer dan de zooi die ik gewend ben en de omgeving was erg mooi. Aan het eind van de middag kwam ik erachter dat ik mijn camera kwijt was. Dikke vette stress want de camera behoort in het rijtje meest dierbare spullen (en dat zijn: paspoort, bankpasje, i-pod, wc papier en winegums). Na enkele uren in de stress te zijn geweest bleek die uit mijn tas te zijn gevallen en had iemand hem naar de receptie gebracht. Ik heb er een klein trauma aan overgehouden en heb de dagen daarna iedere uur even gekeken of ik de camera nog kon vinden.
Het restaurantje bij het guesthouse was ook erg goed. Vooral de ober was grappig. Hij wou de tent graag om 21.30 sluiten en dat gaat wel is lastig als er net een nieuwe groep toeristen is. Vanaf dat tijdstip kwamen er af en toe opmerkingen als "jullie zullen vast wel moe zijn" onze kant op.
De volgende dag begon de safari echt. Met een flinke jeep zijn we richting Lake Manyara gereden de eerste stop! Daar stopte we bij een camp site waar we zouden camperen. Een erg mooi en sfeervol plekkie! Later zijn we met de jeep door het gebied van Lake Manyara gegaan. Iedereen springt overeind bij het eerste beestje wat je ziet, maakt 100'en foto's en enkele minuten later zie je ineens tig van die beesten en een stuk dichterbij! Iedere keer springt iedereen overeind bij elk nieuw dier wat we zien. En zo rijden langs bavianen, tal van bijzondere vogels, zebra's, nijlpaarden, giraffen en olifanten. Zo mooi om alles zo in het wild te zien leven. Als hoogtepunt liepen er enkele olifanten vlak voor onze neus de weg over om vervolgens gezamelijk de dichtsbijzijnde boom te slopen. Vanaf dat moment was mijn motto "What a world", waar ik de rest van de groep de gehele safari mee heb verveeld :)

De volgende dag stond Serengeti op het programma. Een van de grootste wildlife parken in Tanzania waar bijna elk "wild" dier wel te vinden is (What a world!). Wederom zijn we allemaal een flink aantal keer overeind gesproken bij elk beest wat we zagen. Langzaam merk je dat je sommige dieren heel vaak ziet en dat er een aantal zijn die toch wel heel bijzonder blijven. Zebra's zie je bij voorbaat zo vaak voorbij komen dat je op het laatst maar rustig blijft zitten wachten tot dat er iets voorbij komt wat nog bijzonderder is. Het hoogtepunt van de 2e dag was toch wel een luipaard die rustig in een boom hing (What a world!). De beesten storen zich overigens ook totaal niet aan de jeeps die voorbij rijden. Ze kijken hooguit is een keer verwonderd je kant op maar gaan rustig verder met "hun ding". De camp site waar we verbleven was erg basic maar had wel alles wat een mens nodig heeft, een wc, zelfs een douche en een soort hutje waar we konden eten. We hadden een geweldige gids en kok die ons veel konden vertellen over het park. Op de campsite merk je wel dat je je moet aanpassen aan het dagritme in zo'n park. Zo kan je het beste voor 18.00 uur douchen anders is het pikkedonker en zie je niets meer.
Op de 2e dag in Serengetti hebben we ook nog een luipaard gezien die een gazelle aan het opvreten was. Het arme beest was meegesleept in de boom en werd langzaam opgepeuzeld (What a world!)
De laatste dag van de safari gingen we naar de Ngorongo crater, een plek waar jaren geleden een vulkaan is geimplodeerd wat uiteindelijk heeft gezorgd voor een soort van paradijselijke omgeving. Behalve veel gnoe's, flammingo's, hyena's, gieren en leeuwen die we hier gezien hebben was ook het uitzicht er echt waanzinnig. Ik hoop aan het eind van de safari de welbekende Big 5 te hebben gezien, de meest bijzondere dieren (buffel, leeuw, luipaard, olifant en neushoorn). De neushoorn had zich alleen goed verstopt want die hebben we niet kunnen vinden. Wie weet rijden we er nog een keer met een busje langs de komende weken..

Aan het einde van de safari zijn we weer teruggebracht naar Lake Manyara waar we ook zijn begonnen. we hadden besloten om hier een dagje te blijven hangen om zo de volgende dag een extra tripje te konden maken en met de fiets door het park te gaan. Dit bleek zeer de moeite waart. Het is al mooi om al die beesten vanaf een jeep te zien, maar om er gewoon tussendoor te kunnen fietsen is wel helemaal bijzonder.
We fietsten ook door dorpjes heen wat erg sfeervol was, iedereen begroet je vrolijk en een hoop kinderen staan enthousiast vanaf hun huisje naar je te zwaaien. 's Middags zijn we nog verder het dorpje in geweest en hebben we een schooltje bezocht. Brengt wel herinneringen terug van de tijd in Ghana. Ook hebben we even kort bij een kerkdienst kunnen kijken. Wat een lol hebben die mensen daar zeg, je zou je bijna laten bekeren. De lunch hadden we ook in het dorpje waar enkele Tanzaniaanse vrouwen zich flink hadden uitgeleefd en zo'n 10 pannen met Tanzaniaan's voedsel voor onze neus stonden. Aan het eind van de middag moesten we dan toch weer beginnen aan de rit terug naar Arusha. In een minibusje werden we er tussen gepropt en vertrekken maar! De busjes worden hier wel onwijs vol gepropt. Zodra er echt niets meer bij kan geeft er iemand een klap tegen het dak zodat het chauffeur-mannetje weet dat die kan vertrekken! Zie ik ze in Nederland niet doen.
Omdat we pas in de loop van de avond in Arusha terugkwamen en eerst nog terug moesten naar het guesthouse waar onze safari is gestart voor de backpacks waren we van plan daar te blijven overnachten. Het mooie guesthouse bleek alleen wel 50 dollar voor een nacht te kosten! Lichtelijk gefrustreerd, maar te brak om nog weer opzoek te gaan naar een ander guesthouse zijn we daar maar gebleven. Heb wel besloten het geld er een beetje uit te halen. Ik heb een wc rol mee genomen, een mooi zeepje en kon me nog net inhouden anders waren het douchegordijn en de klamboe ook in mn tassen verdwenen!
Ik was eerst van plan nog een dagje in Arusha te blijven maar heb uiteindelijk besloten om met 2 mede-reizigers van de safari mee te gaan naar Moshi. Vanmorgen hebben we een busje richting die kant genomen. Wederom werd het busje helemaal vol geladen. Ik had nog een flesje water gekocht maar zat zo verschrikkelijk vast dat ik mn armen niet meer kon bewegen. Bij een reisgenoot die (na de maatstaven van de Tanzanianen) nog iets te ruim zat werd een kind op schoot gezet! Kan dr mooi weer eentje bij!

Vandaag is het even uitvogelen wat we hier allemaal kunnen doen en wat ons dat dan wel niet gaan kosten. Zal wel zien dus hoelang ik hier blijf hangen en waar ik nog meer terecht ga komen.
Ik hou jullie weer op de hoogte, zodra er weer is een plekje is waar ze het internet hebben uitgevonden. What a world!!
Hakuna Matata & Till next time!

UPDATE: Tadaaa, daar zijn dan een aantal foto's. Niet te veel kwijlen...what a world!

• 30 September 2010 - 14:04

Karin:

He Sander
    Wat is het toch leuk om je verhalen te lezen!!
    Veel plezier nog en wacht met smart op je volgende update!!
    groetjes karin

• 30 September 2010 - 14:24

Carolien:

hoi hoi Sander,
    Wat een geweldig verhaal weer en dat jij dit allemaal echt meemaakt is helemaal top.
    Veel plezier en ben erg benieuwd naar je foto's.
    groetje Carolien

• 30 September 2010 - 14:31

Mariska:

Geweldig dat je toch nog in mto wa mbu bent geweest! Had alwel gedacht dat je dat leuk zou vinden!
    je reis klinkt helemaal leuk! geniet erg met je mee!
    safari njema kaka!

• 30 September 2010 - 15:55

Lejo En Paulien:

Hey San,
    Wat een wereld toch, dat jij dat allemaal kan zien en meemaken. Geniet er maar lekker van en uitrusten doe je maar weer in Nederland. Als het maar niet in Eibergen is, maar daar zullen we allemaal wel voor zorgen. Veel plezier nog in het lekker warme Afrika.
    knuffel van ons.

• 30 September 2010 - 17:13

Elly En Ryan:

Hi neef,

What a world! En waar die verdomde neushoorns nou zitten?! Nou je hebt de 'big four'in ieder geval gezien. Je bent ook veel te groot voor die busjes...ik pas daar veel beter in :-) niet klagen hoor! Gaat het nog goed met de stoelgang? Neem een lekker stukje kudoevlees of impala en je kunt er weer helemaal tegen.
    Groetjes uit een druilerig Deventer van ons 4en
    What a world!

• 30 September 2010 - 17:45

Linda:

Ezeltjes??? Wie..wat..waar...je hebt er toch wel een voor me meegenomen he?

Mooi verhaal weer, gave safari!! Laat die foto's maar komen.

Veel plezier nog!
    Groetjes Linda

• 30 September 2010 - 17:46

Rien En Joke:

Ha die zoon,
    Goed om weer van je te horen. Dat maakt een regenachtige dag in Deventer weer helemaal goed. Het lijkt ons heel apart om in Tanzania op de fiets!! de omgeving te bekijken. Jij op de fiets:) Moet vast een betere zijn geweest dan die je hier hebt.Je werkt zo wel goed aan je conditie! Is het niet veel te heet daar of ben je al gewend aan het warme Afrika. Fijn dat je je neiging om het interrieur van de kamer mee te nemen hebt kunnen overwinnen. Wat een opvoeding he!Gun die mensen daar ook een leuk inkomen. Pas goed op jezelf en een dikke knuffel van ons

• 30 September 2010 - 18:16

Joop:

Hallo Koosie.
    Ik heb afgelopen zondag Pietje met penalties ingeblikt en de arme jongen stond op het punt van instortten. Maar mocht je nog wat jong talent vinden of een mooie accomodatie voor een trainingskamp dan moet je me dit even doorgeven. Vriendelijke groeten van Joopy

• 30 September 2010 - 19:26

Freek En Geesje:

hoi Sander,
    Wat een geweldige tocht heb je gemaakt. Wilde dieren blijven altijd facinerend, zeker van zo dichtbij. Die fietstocht zal ook fantastisch zijn geweest. Onze ervaring is dat je op een fiets veel (meer) ziet dan vanuit een auto of bus, je zit er meer midden in. We zijn benieuwd naar je verdere avonturen. maak er wat moois van.
    hartelijke groeten van
    Freek en Geesje.

• 30 September 2010 - 21:14

Erna En Dick:

Hallo Sander, genieten van je reisvehalen. Ben benieuwd naar de foto,s, mits je goed op je toestel past. Spreken je wel in Eibergen, misschien kun je dan ook wel zeggen" What a World" Geniet er nog van en tot de volgende keer.

• 01 Oktober 2010 - 09:44

Marlies:

Hey Sander,

Uhm doe mij maar een koe, ezel en een geit...altijd leuk voor thuis! Kiek dus maar hoe je dat meesleept naar Raalte! Je hebt weer veel gezien en meegemaakt lees ik. Wat heerlijk ook dat je altijd opgepropt in een busje vervoerd wordt..zie het al helemaal voor me! Hahaha!
    Enne "What a world"is wel weer een geniaal motto wat je bedacht hebt!

Geniet nog ff een kleine 2 weken daar in oeroeboeroeland. Het was me weer een waar genoegen om dit lezen!

Tot laterrrrr

dikke doei!

liefs Lies

• 01 Oktober 2010 - 13:13

Roland:

Lachen allemaal bro! Gaaf ook al die dieren!!

Groeten Roland

• 01 Oktober 2010 - 13:14

Piet:

Ik ben de afgelopen dagen door een hel gegaan, heb met strafschoppen verloren van die zak van een joop!
    Ben nu zwaar met de jongens in training. Er wordt gesproken over een terugkeer van clarence seedorf!

Pietje

• 02 Oktober 2010 - 12:52

Carina:

Hey Sander,

Het was weer een genot, om je avontuur te lezen. Misschien wat voor je, om weer een nieuwe hyveslid te worden van "what a world. Klink wat anders dan "Luttenberg".
    Geniet nog heerlijk van al het avontuur en laat ons soms even mee genieten.
    Vooral met foto's is erg leuk.

Liefs Carina

• 03 Oktober 2010 - 15:09

Opa En Oma:

Hoi San,
    We zitten nu bij Joke en Rien achter de computer. gaat alles goed daar in Afrika?Hier vermaken we ons prima, maar missen je wel. We zijn ons feestje aan het voorbereiden. Dan ben jij gelukkig terug.Want zonder jou is ons stelletje niet compleet. Geniet nog van de komende dagen. We denken veel aan jou. Groetjes van opa en oma.

• 03 Oktober 2010 - 20:23

Maaike:

Hey San,

Klinkt helemaal super, echt genieten!! Blijf zo doorgaan en maak nog maar veel mooie foto's.
    Leuk om alles te zien als je terugbent (we gaan dan uiteraard gauw een date plannen met de oud collega's wilp) en je verhalen erbij te horen... toch anders dan zo lezen hier op je weblog.

Blijf genieten!
    Liefs